Az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer (ÉBIR) tanúsítás lefed minden technológiai folyamatot az élelmiszerláncban, amely hatással lehet a végtermékek biztonságára. Meghatározza az átfogó élelmiszer-biztonságra vonatkozó követelményeket és integrálja a helyes gyártási gyakorlat (GMP) és a HACCP rendszerek elemeit.
Kik alkalmazzák az ISO 22000?
- gazdaságok, halászok és tejüzemek,
- hús-, hal- és takarmány-feldolgozók,
- gabona feldolgozók és pékségek, italüzemek, konzerv-és fagyasztott terméküzemek,
- vendéglátó egységek (pl. vendéglők, gyorséttermi láncok, kórház étkeztetők, szállodák konyhái és mobil élelmezési vállalkozók),
- kisegítő szolgáltatások üzemeltetői, beleértve az élelmiszer raktárakat és elosztókat, élelmiszer feldolgozó berendezést szállítókat, adalékanyagokat, nyersanyagokat, tisztító termékeket és csomagolást forgalmazókat.
Mik az előnyei az ISO 22000 szerinti tanúsításnak?
- működési hatékonyság növelése az előzetes és műkődési programok (PRP-k és OPRP-k) bevezetésével, illetve a HACCP követelményeinek összehangolásával,
- jogszabályi megfelelés a törvényi és szabályozási követelmények megértésével, hogy ezek hogyan hatnak a szervezetre és vevőire,
- veszélyelemzés elkészítése, amely segítséget nyújt a szabályozó intézkedések eredményes kombinációjának létrehozásához.